İğneada Gezi Rotası – 2
Balkaya Köyü
Kırklareli-Vize’ye bağlı olan Balkaya Köyü, doğaseverlerin yeni tutkularından biridir. Balkaya Köyü’ne ulaşım oldukça kolaydır. Vize otobüs garajı yanından kalkan minibüslerle ulaşabilirsiniz.
Tam bir doğa tutkunuysanız Balkaya Köyü’nü ziyaret edip pek bilinmeyen bu noktayı keşfe çıkabilirsiniz. Burada ailelerin konaklaması için bir otel bulunuyor; fakat kamp kurup konaklama imkanınız da bulunmaktadır. Çevresini keşfe çıktığınızda bölgenin tarihi kalıntıları ve burada bulunan bir mağara sizleri karşılıyor olacak. Kırklareli’nin doğal güzelliklerine şahit olacağınız bu gezinize Pınarhisar Kalesi’ni, İğneada Longozu’nu, Dupnisa Mağarası’nı ve Zindan Baba Türbesi’ni de ekleyip keyifli bir şekilde Kırklareli’yi daha yakından tanıyabilirsiniz.
Vize Kalesi
Kırklareli’nin Vize ilçesinde bulunan ve aynı ismi Taşıyan Vize Kalesi, ilçenin en yüksek tepesinde bulunmaktadır.
Kalıntıların çoğu günümüze kadar gelmiştir ve bölgenin gezilecek yerleri arasındadır. Kale ikiye ayrılır. İç kale ve dış kale… Yapımında kesme taşlar kullanılmıştır ve taşlar sağlam bir harçla örülmüştür. Günümüze kadar gelmiş olan surlar ve kale Roma dönemi ile tarihlendirilmektedir. Vize Kalesi’nde yapılan araştırmalarda; bir dönem sur onarımının olduğu sırada yazılan bir kitabe bulunmuştur. Kitabede “’Aulus Pores oğlu Firmus ile Kenthes oğlu Rytes oğluAulus Kenthes ve Hyakinthus oğlu Rabdus idaresi altında kale burçları inşa edilmiştir.”’ yazısı bulunmaktadır. Bu kitabe şu anda Edirne Müzesi’nde sergilenmektedir. Vize Kalesi’ni Kırklareli gezinize dahil edebilirsiniz. Kırklareli’nde bulunan İğneada Longozu’nu ve Dupnisa Mağarası’nı da listenize ekleyip huzurlu ve bol keyifli bir gezi gerçekleştirebilirsiniz.
Zindan Baba Türbesi
Hükümet binasının yanında yer alan türbe tuğla ve küfeki taşından yapılmıştır. Daha önce üzerinde tahtadan bir saat kulesi bulunmasına rağmen kule daha sonra yıkılmıştır.
Pınarhisar Kalesi
İğneada Longozu’yla, Balkaya Köyü’yle, Dupnisa Mağarası’yla yıl içerisinde birçok turistin ziyaret ettiği yerlerden biridirKırklareli. Benzersiz havasında ağırlar misafirlerini. Bazen yeşilliklerin arasında, bazen de tarihini gözler önüne seren kalıntılarında.
Kırklareli’nde bulunan Pınarhisar Kalesi de günümüze kadar gelebilmiş kalıntıları arasında. Pınarhisar ilçesinde bulunan kalenin bir kitabesi yoktur. Sadece yapının üslubundan Bizans döneminde yapıldığı ve karakol niteliği taşıdığı anlaşılmaktadır. Sağlam bir şekilde günümüze gelmeyi başarmış olan Pınarhisar Kalesi, iyi bir işçiliğe sahiptir. Kırklareli’nin gezilecek yerleri arasındaki bu tarihi değeri gezinize ekleyebilirsiniz. Bizans döneminden bu güne kadar koruduğu sağlamlığı görünce siz de çok şaşıracaksınız.
İğneada Feneri
Bir gün yine yolumuz İğneada’ya düşmüşken, bu şirin beldenin dışında kalan aynı isimli feneri görmeden dönmek Türkiye’nin en batı ucunda yer alan deniz feneri olarak kayıtlara geçiyor İğneada Feneri. Denizden yüksekliği 44 metre ve bu nedenle de Karadeniz’in hırçın dalgaları pek dokunamıyor bu küçük fenere. İğneada Feneri’nin önünde doğal bir plaj bulunuyor.
Işığı bir hayli soluk olan İğneada Feneri, müthiş bir gündoğumu manzarasına sahip. Güneş, denizin içinden olgun bir portakal gibi yükseliyor gökyüzüne. Bir dahaki sefere deyip, notumuzu aldık elbette. 1866 yılından beri denizcilerin yolunu aydınlatan İğneada Feneri, şimdilerde yazlık sitelerin arasına sıkışıp kalsa da, kesinlikle görülmeye değer bir yapı. Yolunuz İğneada’ya düştüğünde mutlaka İğneada Feneri’ni de görün.